Podróż kulinarna czyli jak promować region ze smakiem

W minionym tygodniu w Pałacyku Gozdawa w Łochocinie odbyły się wyjątkowe warsztaty gastronomiczne poświęcone tradycyjnemu polskiemu jadłu, w których główną rolę odgrywała jagnięcina. Spotkanie poprowadził pan Piotr Lenart, reprezentujący szlak turystyczny "Niech Cię Zakole", a gościem specjalnym był pan Wiesław Wróblewski, ekspert od bałkańskich smaków i nie tylko. W wydarzeniu wzięli udział uczniowie klasy turystycznej z Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku.

1,5% pozostaw we Włocławku. Rusza kampania informacyjna

Jak co roku okres składania formularzy podatkowych, to także okazja by wesprzeć organizacje pożytku publicznego. Włocławski ratusz zachęca, by środki, jakie przekazujemy w ramach rozliczenia z fiskusem pozostały w mieście.

Przyznano dotacje dla włocławskiego sportu

1,8 miliona złotych wyda w tym roku ratusz na dotacje dla włocławskich organizacji sportowych. Pieniądze zostaną przeznaczone na szkolenie, ale także organizację imprez.

Finalista MasterChef z "Chemika" inspiruje młodych kucharzy

Zespół Szkół Chemicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie we Włocławku miał okazję ponownie gościć swojego absolwenta. Jakub Kurzep – finalista 13. edycji programu MasterChef tym razem gościł w roli eksperta kulinarnego. Jego wizyta była wyjątkowym wydarzeniem, pełnym inspiracji i praktycznych wskazówek dla uczniów, którzy marzą o karierze w gastronomii. Choć Jakub ukończył szkołę jako technik technologi chemicznej i dalej studia chemiczne w Wielkiej Brytanii, to jego ogromną pasją jest sztuka kulinarna.

Włocławski „Chemik” otrzymał sprzęt laboratoryjny od firmy Salamander

W ramach współpracy nawiązanej pomiędzy Zespołem Szkół Chemicznych we Włocławku a firmą SALAMNDER, spółka przekazała na rzecz szkoły specjalistyczny sprzęt laboratoryjny. „Jest to ważny element współpracy pomiędzy szkolnictwem technicznym a firma działającą na rynku produkcyjnym – podkreśla Maciej Kowalczyk, dyrektor ZSCh.