Przez całe niedzielne popołudnie w wietrze i padającym deszczu, pod Halą Mistrzów uczniowie Zespołu Szkół Chemicznych przygotowywali wyjątkowe ragu z warzywami, cielęciną i mnóstwem innych dodatków z których najważniejszym było serce. Akcję przeprowadzono bowiem w ramach 30. finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Uczniowie „Chemika” przygotowywali to pyszne danie nie dla sztuki, a dla licznie przybyłych na niedzielne koncerty finałowe włocławian. Prace trwały kilka godzin, ale kulinarny efekt ich starań był znakomity, co przyznawali zgodnie wszyscy kosztujący potrawy.
Efekt wizualny także był niecodzienny bo potrawę przygotowywano na wielkiej patelni, która trafiła do Włocławka za sprawą Zbyszka Korzeniowskiego, reprezentanta Polski na Międzynarodową Olimpiadę Kulinarną i właściciela Cateringu „W pół drogi”, ten chętnie przybył do miasta w towarzystwie swojej kuchennej ekipy aby wspomóc uczniów.
Wspomóc, ale nie zastąpić, bo jak podkreślał na każdym kroku, potrawa to przede wszystkim dzieło młodych kucharzy z Chemika:
To nie ja, to nie Zbyszek Korzeniowski to gotuje – mamy wspaniałych kucharzy, ale mamy też wspaniałych uczniów z Zespołu Szkół Chemicznych, popatrzcie na nich wszystkich (…) To jest najpiękniejsze, że młodzież chce się włączyć – mówił w niedzielny wieczór.
Efekt był jednak imponujący. Zobaczcie jak wyglądało przygotowanie ragu w naszym materiale. Dowiecie się również z niego, jak potrawa smakowała prezydentowi Markowi Wojtkowskiemu i wieloletniemu szefowi sztabu WOSP w mieście Krzysztofowi Czajce. Zapraszamy.
Komentarze (0)