W dniu 25 września br., w godz. 10.00–14.00, po dwóch latach przerwy, na placu znajdującym się obok Muzeum Etnograficznego we Włocławku przy ul. Bulwary odbędzie się VII Włocławski targ z darami lata pt. „Na jesieni świat się mieni”.
Celem imprezy jest promocja produktów tradycyjnych wyrabianych na małą skalę z lokalnych surowców. Większość z nich, w oparciu o przepisy regionalnej kuchni ludowej, przygotują Koła Gospodyń Wiejskich, właściciele gospodarstw ekologicznych, laureaci różnych konkursów kulinarnych i drobni wytwórcy produktów spożywczych.
Odwiedzający targ będą mieli okazję spróbować i zakupić m.in. sery z mleka krowiego i koziego, przetwory owocowe i warzywne, soki, miody, herbaty, zioła, oleje, octy, ciasta, chleby, wędliny wykonane tradycyjnymi metodami, wyroby z gęsi. W ofercie wystawców znajdą się również gotowe potrawy m.in. pierogi z różnymi nadzieniami, zupy, np. grochówka, bigos, kluski, placki ziemniaczane oraz naczynia z gliny i drewniane deski.
Podczas targów przypominamy produkty wykorzystywane w polskiej kuchni. Tym razem tematem przewodnim będą rośliny strączkowe. Znajomość różnych gatunków z rodziny bobowatych znana jest od bardzo dawna, spożywały je już ludy zbieracze. Początkowo był to dziki groch, wyka, fasolnik egipski (tereny Afryki) i inne. Następnie do jadłospisu mieszkańców Starego Świata dołączyły bób, soczewica, groch zwyczajny, ciecierzyca, a najpóźniej fasola i soja (XV¬XVI w.).
Na Kujawach potrawy z grochu i fasoli były często przygotowywane na codzienne posiłki i dania wigilijne. W gwarze kujawskiej nazywana jest szablokiem i jest to fasola biała, natomiast w Wielkopolsce tak określają fasolkę szparagową. Strączkowe, to rośliny bogate w białko, witaminy i minerały dzięki czemu są doskonałą podstawą do przyrządzania potraw wegetariańskich i wegańskich.
(Informacja prasowa organizatora)
Komentarze (0)