Stanisław Wawrzonkoski rezygnuje ze stanowiska przewodniczącego RM. Zastąpi go Piotr Kowal

2021-12-30 14:13:59, Q4.pl

Przez 11 lat pełnił funkcje przewodniczącego Rady Miasta. Przez cztery zasiadał na stanowisku prezydenta miasta. Bez wątpienia to jeden z najbardziej doświadczonych samorządowców we Włocławku. Stanisław Wawrzonkoski zrezygnował dziś z funkcji przewodniczącego RM. Jego miejsce zajął Piotr Kowal z Nowej Lewicy.

Były już przewodniczący rady z lokalną polityką i samorządem związany jest już od kilkudziesięciu lat. Dziś zdecydował o rezygnacji z pełnionej funkcji, jednak, jak podkreśla, nadal będzie pełnił obowiązki radnego.

Rezygnację z funkcji przewodniczącego przyjęła Rada Miasta, wskazując jednocześnie na następce Stanisława Wawrzonkoskiego. W tajnym głosowaniu zdecydowano, ze to Piotr Kowal zajmie miejsce za stołem prezydialnym.

Wybór radnego Nowej Lewicy nie może dziwić. Stanowisko przewodniczącego RM obsadzane jest przez to ugrupowanie na mocy umowy koalicyjnej z Koalicją Obywatelską. Przypomnijmy, że Stanisław Wawrzonkoski zastąpił na tym stanowisku Krzysztofa Kukuckiego, który sprawował funkcję przez krótki okres tuż po wyborach samorządowych, by objąć następnie stanowisko zastępcy prezydenta.

Dlaczego wybór padł na Piotra Kowala? Jak wyjaśnia Stanisław Wawrzonkoski, niebagatelne znaczenie miał młody wiek radnego:

Wyszliśmy z założenia, ze jeśli już robi się odmłodzenie kadry i kierownictwa, to „od najstarszego do najmłodszego – były już przewodniczący przyznaje, ze przed jego następcą trudne zadanie, jednak Piotr Kowal ma odpowiednie kompetencje by mu podołać - Jego kilkuletnie doświadczenie jako radnego, jako działacza politycznego, jako przewodniczącego Komisji Gospodarki Miejskiej i Ochrony Środowiska, jako człowieka pilnego, zaangażowanego, systematycznego, aktywnego; dobrze rokuje.

Będę musiał dużo się uczyć, by w taki sposób prowadzić sesje Rady Miasta – mówił o odchodzącym przewodniczącym jego następca, wskazując, że Stanisław Wawrzonkoski potrafił przewodniczyć obradom w sytuacji, gdy wybrzmiewały na nich gorące polityczne emocje.

Nowy przewodniczący rady podkreśla, że jest zwolennikiem ewolucji, nie rewolucji:

Kontynuujemy to co było dobre. Oczywiście są pewne rzeczy, naprawdę niewielkie, które można by zrobić inaczej. Nie lepiej – po prostu inaczej – zapowiada Piotr Kowal.

Nowy przewodniczący rady ma 28 lat, to jego pierwsza kadencja w RM, w której pełni też funkcję przewodniczącego klubu radnych Nowej Lewicy.

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz