W dniu 24.06.2021 roku Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży i Ośrodek Szkolenia Zawodowego we Włocławku byli organizatorami szkolenia – carving. Szkolenie skierowane było do 10 uczestników i absolwentów 2-5 Hufca Pracy we Włocławku. Podczas kursu młodzież zdobywała umiejętności rzeźbienia w owocach i warzywach.
Uczestnicy z zaciekawieniem słuchała, zadawała pytania oraz brała udział w zajęciach manualnych. Jednym z elementów kursu było pokazanie młodzieży, jakie korzyści może przynieść inwestowanie w siebie, poprzez zdobywanie nowych kwalifikacji.
Carving czyli sztuka fantazyjnego, artystycznego wycinania owoców i warzyw wywodzi się z krajów azjatyckich, znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Według najbardziej popularnej teorii wywodzi się on z Tajlandii. Carving jest tradycyjnym elementem tajskiego święta Loy Krathong i jest uznawany za dziedzictwo narodowe Tajlandii. Na początku XXI wieku carving stał się popularny także w innych częściach świata , w tym w Europie.
W dzisiejszych czasach carving jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Europy. Najpopularniejsze owoce i warzywa używane w carvingu to arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, buraki, selery oraz marchew. W tradycyjnym tajskim carvingu używa się tylko klasycznego noża tajskiego.
Najczęściej tworzy się motywy roślinne, czasem zwierzęce. Popularne są także dodatkowe ozdoby w postaci liści lub gałązek. Zajęcia w ramach szkolenia przeprowadziła Mistrzyni Carvingu p. Dominika Sadowska.
(Informacja prasowa Przemysław Janakowski dyrektor CEiPM + fot. Jakub Karpiński specjalista ds. rozwoju zawodowego)
Komentarze (0)