
Ludzkie ciało nie wytwarza potrzebnej mu witaminy C (kwasu askorbinowego). Niezbędny składnik musi być dostarczany wraz z dietą, a w niektórych przypadkach również w postaci suplementów. Jak witamina C działa na organizm? Jakie są objawy niedoboru kwasu askorbinowego? Co stanowi najlepsze źródło witaminy C?
Właściwości witaminy C
Witamina C jest konieczna do syntezy kolagenu zapewniającego prawidłowy stan tkanki łącznej i będącego składnikiem chrząstek stawowych. Oznacza to, że kwas askorbinowy pośrednio odpowiada za elastyczność stawów i zmniejsza ryzyko wystąpienia kontuzji. Witamina C ułatwia też gojenie się ran oraz zwiększa przyswajanie żelaza. Ponadto substancja uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Zapobiega sińcom, krwawieniu dziąseł i występowaniu krwotoków. Zaleca się ją w pielęgnacji cery naczynkowej.
Witamina C to silny przeciwutleniacz. Chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Kwas askorbinowy jest też aktywatorem wielu enzymów. Uczestniczy w syntezie kortykosteroidów i niektórych neuroprzekaźników. Bierze także udział w przemianach tyrozyny. Witamina C wzmacnia zęby i dziąsła, zwalcza bakterie powodujące próchnicę oraz reguluje ciśnienie tętnicze. Ma również działanie przeciwnowotworowe i chroni przed odwapnieniem kości.
Czy witamina C zapobiega przeziębieniom?
Powszechnie panuje przekonanie, że witamina C jest skutecznym lekiem na przeziębienie albo środkiem, który zapobiega chorobie. Przeprowadzone badania nie wykazały jednak tego, by przyjmowanie kwasu askorbinowego łagodziło objawy trwającej infekcji. Profilaktyczne zażywanie witaminy C ma jednak szansę skrócić czas choroby o 14% u dzieci i 8% u dorosłych. W przypadku sportowców regularna suplementacja kwasu askorbinowego zmniejsza częstotliwość chorowania na przeziębienie aż o połowę.
Objawy niedoboru witaminy C
O tym, że w naszym ciele znajduje się za mało witaminy C, może świadczyć obrzęk i bolesność stawów, osłabienie naczyń krwionośnych, pogorszone gojenie się ran, nieprawidłowe zrastanie się kości po złamaniach, sucha i szybko starzejąca się skóra oraz spadek odporności. Niedobór kwasu askorbinowego prowadzi też do szkorbutu, czyli choroby wiążącej się z wypadaniem zębów, a także owrzodzeniem i krwawieniem dziąseł. Obecnie rzadko dochodzi do zachorowań na szkorbut w krajach rozwiniętych. Niedobory witaminy C mogą przydarzać się jednak osobom palącym papierosy.
Najlepsze źródła witaminy C
Kwas askorbinowy zawarty jest w wielu owocach i warzywach. Najlepiej spożywać bogate w niego produkty na surowo. Obecna w żywności witamina C jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę i światło.
W jakich produktach znajdziemy kwas askorbinowy? Najlepszymi źródłami witaminy C są dzika róża i acerola. Sporo substancji zawierają też brokuły, truskawki, natka pietruszki, zielone warzywa (w tym jarmuż), kiwi i cytrusy. Kwasu askorbinowego dostarcza również papryka, czerwona i czarna porzeczka, kiszona kapusta, pomidor, papaja oraz brukselka. Warto wiedzieć, że witamina C obecna w suplementach ma taką samą budowę, jak ta zawarta w żywności. Preparaty mogą zawierać kwas L-askorbinowy pochodzący z roślin albo uzyskany syntetycznie.
Ludzie, inaczej niż większość zwierząt, nie potrafią wytworzyć samodzielnie witaminy C. Oznacza to, że musimy dostarczać sobie kwasu askorbinowego wraz z pożywieniem albo w postaci suplementów witaminowych. Warto pamiętać, jaka żywność zawiera najwięcej cennego składnika i w miarę możliwości spożywać ją na surowo, by nie stracić zbyt wiele witaminy C w wyniku gotowania.
Komentarze (0)