![](https://q4.pl/files/icons/article/2025/02/06/503afebe3647dfba931a8a58c4c2cd5c_1738852062_m_temat_dnia.jpg)
Jakub Kurzep, finalista ubiegłorocznej edycji programu MasterChef w tym tygodniu prowadził warsztaty dla uczniów włocławskiego Zespołu Szkół Chemicznych. Pod jego okiem młodzi włocławianie przygotowywali pyszne tarty.
Jakub Kurzep to absolwent włocławskiego ZSCh, gdzie kształcił się na kierunku chemicznym. Po ukończeniu tej szkoły podjął kontynuował naukę w tej materii na Uniwersytecie Edynburskim, jednak to nie chemia okazała się jego największą pasją. Od dzieciństwa uwielbiał też gotować i to właśnie to zamiłowanie sprawiło, że trafił do polskiej edycji MasterChefa, gdzie w ubiegłym roku dotarł do finału programu.
Absolwent „Chemika” nie po raz pierwszy pojawił się w murach swojej dawnej szkoły. Tak w tym tygodniu, jak i podczas wcześniejszych spotkań dzielił się swoją wiedzą kulinarną, jak i chemiczną, bo jak podkreśla obie te dyscypliny mają bardzo wiele wspólnego. Przekonać się o tym mogli uczniowie typowo „chemicznych” kierunków w ZSCh, przyszli technicy analitycy i technicy ochrony środowiska. Wspólnie z Jakubem Kurzepem przygotowywali pyszne tarty.
Mogłoby się wydawać, ze chemia i gastronomia są bardzo daleko od siebie. Okazuje się, że nie, mają wiele wspólnego. Chemicy mają już pewne doświadczenie jeśli chodzi organizacje pracy, co prawda w laboratorium, mają pewne doświadczenie jeśli chodzi o to co należy ze sobą mieszać i w jakich proporcjach. Teraz przenosimy to w rejon kuchni – podkreśla Maciej Kowalczyk, dyrektor Zespołu Szkół Chemicznych.
Jak młodzi chemicy sprawdzili się w gastronomicznej rzeczywistości? Zobaczycie w naszej relacji.
Komentarze (0)