Zamknij X

IV Fajans Festiwal i akcja FAJansOWE bistro – zapraszamy lokale gastronomiczne, które zaoferują „fajansiarskie” menu

2024-08-12 15:49:37, Q4

W dniach 28-29 września 2024 roku we Włocławku odbędzie się IV Fajans Festiwal. Fajans włocławski oprócz tego, że jest piękny, pełni jeszcze funkcję użytkową. Dobry obiad podany na fajansowym talerzu smakuje jeszcze lepiej. Kawa pita z fajansowej filiżanki jest bardziej aromatyczna. Ogłaszamy zatem kolejną edycję akcji FAJansOWE BISTRO.

Chętne lokale gastronomiczne otrzymają specjalnie przygotowane papierowe podkładki pod talerze z motywem tradycyjnej dekoracji fajansowej. Lokal, włączając się w akcję, deklaruje, że będzie czynny podczas trwania IV Fajans Festiwal i będzie, co najmniej w tych dniach, korzystał z otrzymanych podkładek. Dodatkowo lokal musi w tych dniach posiadać w swoim menu potrawy, których nazwy nawiążą do fajansu, np. „kotlet fajansiarza” albo „deser fajansiary”. Mile widziane również są dania lokalnej kuchni, charakterystyczne dla naszego regionu.

Adresy lokali, które włączą się w akcję, zamieścimy na mapie „FAJansOWE miasto”, która będzie dostępna na stronie i profilach społecznościowych Fajans Festiwal, Browaru B., Skarbca Fajansu oraz Urzędu Miasta Włocławek, a także rozdawana podczas IV Fajans Festiwal – tym samym będziemy promować Państwa lokale gastronomiczne podczas trwania festiwalu, a goście wydarzenia będą mogli łatwo je znaleźć.

Namawiamy również do przesłania zdjęć z fajansiarskiego menu z kujawskimi potrawami lub nazwami potraw nawiązującymi do fajansu włocławskiego (i/lub zdjęcia tych potraw). Będziemy promowali zarówno lokale jak i okazjonalne menu, zamieszczając je na profilach społecznościowych Browaru B., Skarbca Fajansu, Urzędu Miasta Włocławek i Fajans Festiwal z hasztagiem #FAJansOWEbistro (zdjęcie menu w dobrej jakości prosimy przesłać na adres: edukacja@ckbb.pl).

Aby dołączyć do akcji, wystarczy przesłać dane teleadresowe lokalu gastronomicznego na adres: edukacja@ckbb.pl, wpisując w tytule „FAJansOWE bistro” oraz podając dane: 1) nazwa lokalu gastronomicznego, 2) adres, 3.) e-mail, 4) imię, nazwisko i nr telefonu osoby do kontaktu, 4) propozycję fajansowego menu (nazwy minimum 2 potraw, które będą dostępne podczas Fajans Festiwal). Zgłoszeń można dokonywać w terminie do 8 września 2024 roku. Lokale zakwalifikowane, które poprawnie podadzą wszystkie dane do „FAJansOWE bistro”, otrzymają e-maila zwrotnego z terminem i miejscem odbioru podkładek. Maile będą wysyłane po zakończeniu naboru. Liczba podkładek będzie uzależniona od liczby zgłoszeń. Maksymalna liczba podkładek przekazana jednej restauracji będzie wynosiła 50 sztuk.

(inf. prasowa UM Włocławek)

Komentarze (0)


Dodaj swój komentarz