Młodzi mistrzowie kuchni z 'Chemika'

2024-05-23 11:41:14, Q4

Ostatnie dni przed tegoroczną majówką były pracowite dla ośmiorga uczniów Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku. Przyszli mistrzowie kuchni rywalizowali podczas konkursowego finału warsztatów Young Chef.

Young Chef to profesjonalne warsztaty kulinarne organizowane przez firmę MORE BLUE we współpracy z Electrolux Professional.

Cykl trzech warsztatów, które odbyły się w restauracji Prodiż w Katowicach zakończył konkursowy finał, jaki odbył się 29 kwietnia. Młodzi adepci sztuki kuchennej mieli za zadanie przygotować polędwicę wołową z sosem holenderskim, szparagami i ziemniakami rissollees. To jednak nie wszystko. W „części słodkiej” konkursu ich zadaniem było przygotować praliny, ocenione później przez członków jury.

Konkurs był zwieńczeniem zajęć, które miały na celu przekazanie cennej, praktycznej wiedzy przyszłym kucharzom i cukiernikom. Swoim doświadczeniem dzielili się z nimi szef kuchni Rafał Koziorzemski z restauracji Fisherman w Sopocie i mistrz Cukiernictwa Marek Moskwa, właściciel cukierni Cremo w Pruszczu Gdańskim.

Na zajęciach uczniowie „Chemika” mieli okazję poznać arkana sztuki kulinarnej zarówno od „słodkiej” jak i „słonej” strony. Mieli więc okazję uczyć się od najlepszych zarówno przyrządzania dań z mięsa i ryb, jak i poznać sekret właściwego przygotowania pralin, Takie warsztaty to niezrównana pomoc w kształceniu przyszłych mistrzów kuchni.

Z mojego punktu widzenia rzecz, która odbywa się tu dzisiaj jest bezcenna. Takie doświadczenie, od tego typu profesjonalistów, młodzi ludzie powinni potraktować jako inwestycję w przyszłość – podkreśla Wojciech Tycner z Electrolux Professional.

I tak w istocie było. Uczniowie ZSCh z pasją i zaangażowaniem chłonęli przekazywaną im wiedzę i nieoczywiste czasem wskazówki od tych, których wieloletnie doświadczenie może służyć im za istotną pomoc w rozwoju zawodowych umiejętności. Rzecz nie do przecenienia nie tylko dla nich, ale także dla szkoły, której zależy na jak najlepszej edukacji nie tylko w wymiarze teoretycznym ale także w praktyce.

Tego typu współpraca z najlepszymi kucharzami, z najlepszymi cukiernikami daje Zespołowi Szkół Chemicznych ogromne możliwości pokazania młodym ludziom jak wykonywać zawód z pasją – tłumaczy Karina Kazanecka, zastępca dyrektora Zespołu Szkół Chemicznych.

Na zakończenie cyklu spotkań uczniowie z Włocławka otrzymali certyfikaty dokumentujące udział w tym szkoleniu oraz nagrody ( dla zwyciężczyń obu konkursów: Wiktorii Wiatrowskiej i Weroniki Baszczyńską) i upominki.

Fotorelacje


Komentarze (0)


Dodaj swój komentarz