Czy istnieje magiczny sposób na pokonanie wszystkich chorób, wzmocnienie odporności i zapewnienie swojemu organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych? O magii nie wiemy zbyt wiele, ale jest na to inny sposób - tak zwane superfood. Każdy z nas marzy o pięknych, zdrowych włosach, paznokciach, świetnej odporności i kondycji, dobrej przemianie materii i braku chorób przewlekłych. Jednocześnie karmimy nasze ciała jedzeniem przetworzonym i śmieciowym, nie dbając o jego jakość. Poniżej znajdują się składniki, które na co dzień powinny zagościć w naszej diecie.
Superfoods - co to?
Niewiele osób słyszało o określeniu superfood, ale coraz więcej z nas zwraca się ku zdrowemu odżywianiu i stylowi życia, i w końcu, prędzej czy później, natrafi na to określenie. Czym jest i jak to się je? Superfoods to nic innego jak zbiór produktów, warzyw, owoców, przypraw czy ryb, które zawierają w sobie wyjątkowo dużo ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych, minerałów i witamin. Spożywanie ich na co dzień jest w stanie zaspokoić potrzeby naszego ciała tak, że wszelkie suplementy diety będziemy mogli odstawić na bok. Będą też dużo zdrowszą alternatywą dla tabletek! Dlaczego są tak cenne? Dlatego, że każdy z tych produktów zawiera w sobie bardzo wysokie stężenie antyoksydantów, które, najprościej mówiąc, hamują starzenie się komórek w naszym organizmie.
Jakie superfood znamy?
Najpopularniejsze z superfoods to znane już wszystkim jagody wszelkiego rodzaju, np. acai lub goji, nasiona chia czy korzeń maca. Oprócz wielu witamin składniki te wspomagają również pracę organizmu, przyspieszając metabolizm, dodając mu energii i wzmacniając układ odpornościowy. Z kolei komosa ryżowa zawiera kompletne białko, jako jedna z niewielu roślin. Do tego zarówno ona, jak i wiele z powyższych składników, zalecana jest dla osób chorych na cukrzycę, w naturalny sposób regulując poziom cukru w organizmie. Nie można zapomnieć również o magicznej złocistej przyprawie - kurkumie. Dzięki swoim potężnym właściwościom przeciwzapalnym doskonale nadaje się do spożywania w trakcie przeziębień, ale również jako działanie prewencyjne w okresie jesiennym. Nadaje się również doskonale do odtruwania i dezynfekcji, a także przy występowaniu stanów zapalnych.
Polskie superfoods
Czy jednak trzeba szukać tak daleko, by znaleźć wysokiej jakości składniki do naszej kuchni? Absolutnie! Jest to miła odmiana i urozmaicenie w znanych nam już potrawach, jednak w naszych zasobach również kryją się, często niedoceniane, a bardzo wartościowe składniki. Wystarczy zajrzeć do pobliskiego marketu czy warzywniaka, by zaopatrzyć się we wszystko, czego nam trzeba. Oto lista 5 najpopularniejszych polskich superfood:
- czosnek - chyba każdy z nas pamięta z dziecięcych lat kanapki z czosnkiem na przeziębienie. Nie bez powodu - czosnek jest uznawany za naturalny antybiotyk, zwalczający wszelkiego rodzaju infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze. I choć jego intensywny zapach odstrasza wiele osób, warto włączyć go do codziennej diety, a przy odpowiednim przyrządzeniu będziemy w stanie cieszyć się jego właściwościami bez nieprzyjemnego oddechu po jedzeniu.
- buraki - niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale buraki posiadają ogromne ilości witamin i składników mineralnych. Zalecane są zwłaszcza dla osób z anemią, gdyż bardzo dobrze uzupełniają niedobory żelaza w organizmie.
- brukselka - co ciekawe, brukselka zawiera w sobie ogromne ilości witaminy C, ale również A i B, oraz kwasu foliowego, który jest nieoceniony dla kobiet w ciąży. Dodatkowo zawarte w niej przeciwutleniacze działają przeciwnowotworowo, oczyszczając organizm od środka.
- superliście - to wszelka zielenina - jarmuż, szpinak, kapusta czy boćwina. Im ciemniejszy kolor liści, tym więcej składników odżywczych kryje się w środku. Superliście zawierają wiele witamin z grupy A, B i C, ale również są bogate w wapń oraz błonnik. Zmniejszają również ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe, a związki przeciwzapalne chronią organizm przed rozwojem komórek rakowych.
Czy dieta pudełkowa może być zdrowa?
Co jeśli w pędzie dnia nie mamy czasu na zdrowe i pełnowartościowe gotowanie? Nic straconego! Warto wtedy sięgnąć po catering dietetyczny, których pojawia się na rynku coraz więcej. Przy zachowaniu najwyższych standardów dostarczą nam posiłki najwyższej jakości. Dieta fit, vegan a może bez laktozy? Firmy takie jak Pogotowie Dietetyczne są przygotowane na wszelkie oczekiwania klientów - gdyż każdy z nas jest inny i potrzebuje indywidualnie dopasowanej diety. A my możemy mieć pewność, że nasze posiłki będą zrównoważone i pełnowartościowe.
Komentarze (0)