Kieliszek do whisky o kształcie tulipanowym — najlepiej z przykrywką — sprawi, że będziemy mogli degustować whisky i szczegółowo zapoznać się z jej profilem smakowym oraz aromatycznym. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie czytaj dalej!
Popularne filmy i seriale kształtują obraz picia whisky ze szklanki z grubym dnem, a koniaku z dużego, pękatego kieliszka, który ogrzewa się dłonią. Żadna z tych rzeczy nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością i oba trunki można podawać w tym samym szkle — kieliszkach o tulipanowym kształcie. Sprawdź, dlaczego ten typ naczynia jest najbardziej odpowiedni.
Kilka słów o whisky
Trunek ten jest uwielbiany przez wielu, a w szczególności popularny jest wśród mężczyzn, i bywa nazywany także wodą życia. W zależności od kraju produkcji zapisuje się jego nazwę dwoma sposobami – whiskey (przeważnie w Stanach Zjednoczonych oraz Irlandii) lub whisky (głównie w Szkocji) – lecz wymowa obu słów pozostaje identyczna. Jej najprostszym podziałem jest na te single malt i blended whisky, co informuje nas o tym, skąd pochodzi nasz alkohol. W tym pierwszym przypadku whisky zamknięta w danej butelce jest z jednej destylarni, w drugim – jest to mieszanka trunków z dwóch lub większej liczby gorzelni.
Szkło degustacyjne do whisky
Jeśli zastanawiamy się, jakie kieliszki do whisky będą najlepszym wyborem, odpowiedź jest jedna: kieliszki tulipanowe, najlepiej z przykrywką.
- Dzięki niej aromat napoju koncentruje się w najbardziej efektywny sposób, by następnie zostać poddanym naszemu nosowi. Od powąchania trunku bowiem rozpoczyna się proces degustacji. Nie ma czegoś takiego, jak kieliszki do whisky single malt, niepotrzebne jest nam bowiem nawet osobne szkło do whisky i osobne do koniaku czy armaniaku. Odpowiedni kieliszek tulipanowy może być używany do spożywania więcej niż tylko jednego rodzaju alkoholu – wyjaśnia sprzedawca w sklepie z alkoholami Krest.
Kieliszek powinien być ponadto stosunkowo niewielki i posiadać delikatnie zwężającą się ku górze czarkę oraz lekko wydłużoną nóżkę.
Kieliszki do whisky z pokrywką
Jak podawać bursztynowy trunek?
Skoro wiemy już, że najlepsze są kieliszki do whisky z przykrywką, warto sobie jeszcze wyjaśnić, z czym można pić ten trunek, a czego powinniśmy unikać. Jeśli zależy nam na poprawnej degustacji, przede wszystkim whisky nie należy podawać z kostkami lodu, które pod wpływem zimna znieczulą receptory na naszym języku. Wtedy niemożliwym będzie dokładne posmakowanie trunku oraz wyczucie wszystkich niuansów. Whisky możemy oczywiście pić z lodem czy innymi dodatkami, ale tylko jeśli nie zależy nam na szczegółowej jego analizie; gdy natomiast jest ona naszym celem, spożywajmy go solo lub z dodatkiem kilku kropel wody, która może wręcz wzmocnić nasze doznania.
Pozwólmy trunkowi pozostać pod przykryciem przez kilka chwil
Poprawna degustacja whisky: nos, język, finisz
Na początku powinniśmy delikatnie zamieszać płyn w kieliszku (powinna być go niewielka ilość), zdjąć przykrywkę i delikatnie powąchać go z niewielkiej odległości. Następnie bierzemy niewielki łyk trunku i rozprowadzamy go po języku, podniebieniu i policzkach – dzięki temu przygotujemy się na właściwe smakowanie. Co ciekawe, podczas pierwszego zetknięcia się naszych kubków smakowych z alkoholem, te wysyłają do mózgu sygnał, że mamy w ustach truciznę! To dlatego pierwszy łyk jest zawsze najmniej smaczny: ponieważ jest najbardziej szokujący dla naszego organizmu. Dopiero po tych krokach nadchodzi czas na właściwy łyk, po przełknięciu którego następuje finisz – jest to smak pozostający w ustach nierzadko jeszcze długo po degustacji i często będący najbardziej interesującym elementem tego doświadczenia.
Komentarze (0)