Polska kuchnia jest znana z zup. Są pożywne i rozgrzewające, dlatego szczególnie chętnie są serwowane jesienią i zimą. Wśród przepisów na potrawy tradycyjne z Kujaw i Pomorza znajdziemy wiele receptur na takie dania. Zapraszamy do skorzystania z nich i przygotowania zarówno tych popularnych, jak kartoflanka czy zupa z dyni, jak i mniej znanych: poliwki czy zupy z jajek.
Produkty reprezentujące nasz region na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to nasze kulinarne dziedzictwo. Są wśród nich potrawy znane z kuchni mam i babć, przywodzące na myśl smaki naszego dzieciństwa. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu z lokalnych produktów – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.
Nasze propozycje przepisów na zupy zaczerpnięte z Listy Produktów Tradycyjnych to:
- kartoflanka po kujawsku,
- żur kujawski,
- kujawska bania z zacirkami (zacierkami)-doskonała zupa jesienna, której głównym składnikiem jest bania (czyli dynia),
- szczawiówka to zupa sezonowa, ale warto mieć na nią dobry, sprawdzony przepis,
- zacierka kraszona
a także mniej znane potrawy, jak:
- poliwka czyli niezbyt gęsta, zawiesista zupa o charakterystycznym kwaskowatym zapachu i smaku,
- zupa kwas, przygotowywana z dodatkiem soku z kiszonej kapusty
czy przygotowywane tradycyjnie na wigilijny stół:
- zupa z suszonych śliwek
- rosopita - zupa śledziowa.
Wśród 93 przysmaków z naszego województwa zarejestrowanych dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych jest 28 gotowych dań i potraw, 18 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 14 napojów, 8 produktów mięsnych, 9 warzyw i owoców oraz 6 produktów mlecznych a także miody, oleje i tłuszcze oraz produkty rybołówstwa i inne. Produktami wpisanymi ostatnio na listę były zacierka kraszona, pierogi z kapusta kiszona i ziemniakami oraz bania w zalewie. Pełna Lista Produktów Tradycyjnych z Kujawsko-Pomorskiego tutaj.
Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:
- których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
- będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
- stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.
Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).
(Informacja prasowa Urzędu Marszałkowskiego + fot. Andrzej Goinski)
Komentarze (0)