W ostatnią niedzielę września lub pierwszą października, na placu przy Muzeum Etnograficznym na bulwarach, od 2014 r. odbywał się Włocławski Targ z Darami Lata.
W 2020 roku byłaby to już VII edycja. Niestety, w związku z panującą pandemią koronawirusa, zorganizowanie tego typu imprezy nie jest możliwe, ale sezon jesienny w pełni i mamy mnóstwo warzyw i owoców. Wzorem naszych mam i babć warto więc samemu przygotować słoiczki na zimę.
Dla miłośników tradycyjnych potraw, muzeum publikuje informacje np. o tym, jak gospodynie smażyły powidła czy w jaki sposób odbywało się kiszenie kapusty.
A do czego w kuchni służył „bocian”?
Służył on do mieszania powideł śliwkowych smażonych w dużych, najczęściej miedzianych garach. Specjalne mieszadła nazywane były „bocianem”.
Pełna informacja na ten temat dostępna jest tutaj.
(Informacja prasowa UM Włocławek)
Image by congerdesign from Pixabay
Komentarze (0)