W niedziele 29 na placu obok Muzeum Etnograficznego odbył się VI Włocławski targ z darami lata pt. „Na jesieni świat się mieni”.
Ideą imprezy była promocja produktów regionalnych wyrabianych na małą skalę z lokalnych surowców. Większość z nich, w oparciu o przepisy tradycyjnej kuchni ludowej, przygotują właściciele gospodarstw, Koła Gospodyń Wiejskich i laureaci różnych konkursów kulinarnych.
Uczestnicy podczas targu mieli okazję spróbować i zakupić m.in. sery z mleka krowiego i koziego, przetwory owocowe i warzywne, soki, miody, kawy, herbaty, oleje, octy, ciasta, chleby, wędliny wykonane tradycyjnymi metodami, wyroby z gęsi. W ofercie wystawców znajdą się również gotowe potrawy m.in. pierogi z różnymi nadzieniami, zupy, bigosy, kluski ziemniaczane i wiele innych oraz naczynia z gliny i drewniane deski.
Komentarze (0)