Regionalny sposób na upały

2019-07-18 08:43:22, Maciej Kowalczyk

Na naszej kujawsko-pomorskiej Liście Produktów Tradycyjnych pojawiło się już 86 potraw i produktów z regionu. Wśród z nich jest 14 napojów, z których część można przygotować samodzielnie w domu według tradycyjnych przepisów. Przyrządzimy je z roślin rosnących w ogrodzie, na polu bądź łące.

W upalne dni orzeźwienie przyniosą zdrowe napoje z naszej Listy Produktów Tradycyjnych :

  • kulis (kwas z czerwonych buraczków), zgłoszony przez Annę Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski),
    winko z chabru, zgłoszone przez Renatę Dzik, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).
    W ciepłe dni na Kujawach i Pomorzu przyrządzano również:
  • herbatki z ziołowych wianków – napar z suszonych ziół związanych w wianki, przygotowywane na zakończenie oktawy Bożego Ciała,
  • mniszek bronisławski – syrop z mniszka lekarskiego

Pozostałe przepisy na tradycyjne potrawy z Kujaw i Pomorza, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w materiale Przepisy z tradycją.

Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. Te tradycyjne przepisy przywołują nierzadko wspomnienia smaków dzieciństwa – przyznaje marszałek Piotr Całbecki.

Najnowszymi produktami z Kujaw i Pomorza, wpisanymi na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych są marmolada z buraków cukrowych, piołunówka tucholska i placek drożdżowy. Wykaz prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera już 86 wyrobów i potraw z naszego regionu. Zachęcamy do zgłaszania kolejnych. Listę produktów z Kujawsko-Pomorskiego znajdziemy tutaj.

Komentarze (0)


Dodaj swój komentarz