Źle się czujesz po posiłkach? To może być alergia!

2019-06-21 08:36:47, Maciej Kowalczyk / Informacja sponsorowana

Po raz kolejny sięgasz po swoje ulubione masło orzechowe, a tu zaraz pojawia się wysypka. Wkrótce po obiedzie biegniesz do toalety. Niestety tak może wyglądać życie osób z alergią pokarmową. Jednak nie musi - wystarczy poznać, co jest przyczyną dolegliwości.

Jakie dolegliwości świadczą o alergii?

Podstawową kwestią, jaką wyróżnia się w alergii pokarmowej, jest szybkość wystąpienia objawów. O alergii mówi się właściwie tylko, gdy dolegliwości następują natychmiast po spożyciu szkodliwego składnika bądź w ciągu około dwóch godzin. Dzieje się tak ze względu na dość gwałtowny przebieg reakcji alergicznej wewnątrz tkanek.

Same objawy alergii mogą mieć różnorodny charakter, jednak najczęściej dotyczą przewodu pokarmowego. Tak więc po zjedzeniu czegoś, co nas uczula, może pojawić się nieprzyjemne mrowienie warg, języka i jamy ustnej wraz ze swędzeniem i opuchlizną. Później zaś możliwe są mdłości, odbijanie się treści pokarmowej, zgaga, ból brzucha, wzdęcia, a nawet wymioty i biegunki.

Rzadziej alergie na pokarmy są przyczyną kataru, duszności, zmian skórnych, swędzenia oczy czy też ataku astmy oskrzelowej. Tego typu dolegliwości zwykle pojawiają się później, a dotyczą zwykle osób, u których przewlekle występują choroby atopowe - alergiczny nieżyt nosa i/lub spojówek, atopowe zapalenie skóry, pokrzywka alergiczna czy astma oskrzelowa.

Najgroźniejszym w skutkach objawem alergii jest wstrząs anafilaktyczny, który na szczęście występuje najrzadziej - komentuje dietetyk Katarzyna Startek, specjalista Zdrowegeny.pl - Wstrząs anafilaktyczny rozwija się zwykle po 1-2 godzinach od posiłku i wiąże się z jednoczesnym pojawieniem się wielu objawów alergicznych wraz z zaburzeniami ciśnienia krwi i rytmu serca. Sytuacja ta zagraża życiu, dlatego też alergicy, które w przeszłości przeszli wstrząs anafilaktyczny, powinni stale mieć przy sobie ampułkę adrenaliny.

Testy alergiczne sposobem uniknięcia nieprzyjemnych dolegliwości

Podstawową przyczyną alergii jest uczulenie organizmu na konkretne białka znajdujące się w pożywieniu - nazywa się je alergenami pokarmowymi. Do uczulenia dochodzi po co najmniej jednym kontakcie wrażliwego układu odpornościowego z alergenem, przez co objawy pojawiają się dopiero po drugim lub późniejszym spożyciu danego produktu.

Wspomnianymi alergenami mogą być w zasadzie wszystkie białka, które spożywamy. Wyróżnia się jednak konkretne produkty, które najczęściej w populacji powodują reakcję alergiczną. Należą do nich: jaja, produkty mleczne, soja, orzechy drzew i orzeszki arachidowe, pszenica oraz ryby i owoce morza. W celu wykrycia, które alergeny są źródłem naszych problemów, konieczne jest wykonanie badań alergicznych. Stosowanych jest kilka różnych metod.

Za najbardziej wiarygodną diagnostykę uznaje się test prowokacji. Pacjentowi podaje się kapsułki z różnymi dawkami alergenu lub placebo (czyli bez alergenu) i obserwuje się objawy. Ten rodzaj badania najdokładniej wskazuje, czy rzeczywiście dochodzi do reakcji alergicznej, jednak jest sporo minusów - konieczne jest odstawienie leków antyhistaminowych na co najmniej 2 tygodnie przed diagnostyką, badanie wykonuje się w warunkach hospitalizacji, jest niezwykle czasochłonne, a także istnieje znaczne ryzyko groźnych objawów.

Znacznie częściej wykonywanymi testami alergicznymi są testy skórne punktowe i testy z krwi. W pierwszym przypadku na skórę pacjenta nakłada się roztwór alergenów, wykonuje się niewielkie nakłucia, a po około 20 minutach określa się, czy doszło do zmiany w okolicy któregoś z alergenów. Testy z krwi natomiast polegają na pobraniu próbki krwi żylnej, która jest następnie analizowana w laboratorium pod kątem stężenia przeciwciał IgE wyprodukowanych przez organizm przeciwko konkretnym uczulającym białkom. Obie metody diagnostyczne są powszechnie wykonywane, jednak w przypadku osób w trakcie terapii antyhistaminowej możliwe jest wykonanie wyłącznie testu z krwi.

Wyniki badań alergicznych pozwalają na zmianę diety na bezpieczniejszą dla naszego zdrowia, ponieważ możemy wyeliminować ze swojego jadłospisu wszelkie produkty, które nam zagrażają. Ponadto, wynik testu alergicznego z krwi możemy wykorzystać w celu dostosowania immunoterapii alergenowej, zwanej powszechnie odczulaniem.

Komentarze (0)


Dodaj swój komentarz