
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu odbył się Etap Okręgowy I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
W szranki stanęli uczniowie siedmiu szkół, w tym Zespołu Szkół Chemicznych oraz Zespołu Szkół nr 3 z Włocławka.
Uczestnicy turnieju musieli odpowiedzieć na pytania zawarte w teście przesłanym do komisji okręgowych przez Komitet Główny Turnieju. W części praktycznej należało przygotować potrawę, w myśl hasła przewodniego turnieju: „Potrawy z drobiu w roli głównej”.
Pierwsze miejsce zajęła Agata Grzejszczyk z Zespołu Szkół Chemicznych z Włocławka potrawą „Kaczka z pieczonym jabłkiem, konfiturą gruszkowo-imbirową podana z kluskami śląskimi”.
Pełna informacja na ten temat: http://www.kuratorium.bydgoszcz.uw.gov.pl/main.php?page=7864
W konkursie zostały również wyróżnione „kasztany” drobiowe przyrządzone przez Patrycję Gwit, uczennicę włocławskiego Zespołu Szkół nr 3 – informuje szkoła na swojej witrynie internetowej: http://www.zs3wek.pl/10-zespol-szkol-nr-3/zszspp/1730-konkurs-zawodowy-w-kowalu
Komentarze (0)