500+ absurdy

Paulina 2018-09-09 21:34:20
Witam,opowiem moją historię w zeszłym roku przyznano mi świadczenie na syna,ponieważ posiadałam status osoby bezrobotnej, w tym roku trzeba składać wnioski na nowy sezon i jakie było moje zdziwienie gdy nagle Pani woła ode mnie zaświadczenie o dochodzie bo podjęłam pracę miesiąc temu a decyzje mam przyznaną tak jak wszyscy zeszłoroczną do listopada tego roku ,więc skoro składam na nowy okres rozliczeniowy to co ich obchodzi ,że teraz od miesiąca pracuję??? ktoś może mi to wytłumaczyć?
Perelka 2018-09-10 14:06:00
Swiadczenie przyznawane jest do konca wrzesnia .Jezeli przekroczy ci dochod 800 zl w rodzinie na osobę to raczej nie otrzymasz.Może się mylę,ale raczej tak jest.W przypadku dziecka niepelnosprawnego dochod nie moze przekroczyc 1200zl.Musisz po prostu dokladnie dowiedzieć siw w moprze,no i dostarczyć to zaswiadczenie o dochodach,bo teraz jesteś już osob pracującą.
Szok 2018-09-11 08:07:02
Rok temu tak miałam . Poszłam z zaświadczeniem do innej pani i powiedziała źe nie chcę bo ja interesuje rok poprzedni.Kaźda siedzącą tam pani mówi co innego i woła inne dokumenty.
Prawnik 2018-09-11 09:59:06
Zgodnie z przepisami ustawy o świadczeniach rodzinnych, osoba korzystająca ze świadczeń ( w tym 500 plus) ma obowiązek niezwłocznie poinformować mopr o każdej zmianie osobistej ( w tym o podjęciu pracy), która to zmiana wiąże się z uzyskaniem dochodu. Ponieważ obecny okres zasiłkowy trwa do końva września, a podjęła Pani pracę w sierpniu, miała Pani obowiązek poinformować mopr o tym fakcie przedstaeiając umowę o pracę ( umowę zlecenie) wraz z zaświadczeniem pracodawcy o osiągniętym przez Panią dochodzie za miesiąc sierpień. Te informacje, są potrzebne mopr, by sprawdzić czy nie przekroczýła pani kryterium dochodowego uprawniającego do świadczeń. Może się okazać, że osiągnięty przez panią nowy dochód spowodował przekroczenie kryterium dochodowego, wówczas świadczenia pobrane za część sierpnia i września mopr potraktuje jako nienależnie pobrane i będzie pani zmuszona je zwrócić.
Dodaj odpowiedź w wątku