Pączki z Chemika Nadziane Tradycją – właśnie pod tym hasłem pracowali uczniowie z włocławskiego Chemika. Nie mogło zabraknąć faworków, gniazdek poznańskich, czy pączków w nieco innej odsłonie.
Zespół Szkół Chemicznych we Włocławku zorganizował pokazy gastronomiczne w ramach Tłustego Czwartku. Z tej okazji w pracowniach Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku już od godzin porannych odbywały się warsztaty dla uczniów z pieczenia pączków, faworków i tzw. gniazd poznańskich – wszystko oczywiście na słodko.
To hasło które ma dla nas bardzo duże znaczenie. Ucząc sztuki kulinarnej, szczególnie w ten ważny dzień, w Tłusty Czwartek, uczymy naszą młodzież tej sztuki kulinarnej ale w nawiązaniu do tradycji – mówi Maciej Kowalczyk, dyrektor Zespołu Szkół Chemicznych.
Elementem tradycji, która może wydawać się nowością dla wielu z nas, podczas Tłustego Czwartku w Chemiku były wyjątkowe pączki, robione bowiem z ziemniaków. To przepis babci jednej z uczennic szkoły, który stał się prawdziwym hitem podczas konkursu „Ziemniak królem stołu” zeszłej jesieni.
Połąćzyliśmy tutaj tradycję Tłustego Czwartku z tradycyjnym pączkiem, ale i starym pączkiem – jednocześnie dla wielu nowym. Robimy tutaj pączki z ziemniaków, pączki konkursowe. Podczas jesiennego konkursu zajęły one pierwsze miejsce. Dzisiaj powtarzamy nasz sukces – mówi Sylwia Wojtczak, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół Chemicznych.
Przepis jest banalnie prosty. To połączenie drożdży, jajek, cukru, oraz mąki i ugotowanych ziemniaków w proporcjach 1:1.
Idealny pączek nie musi być jednak z ziemniaków. Musi mieć jednak kilka cech, które sprawiają, że będzie wyjątkowym doznaniem dla naszych kubków smakowych.
Idealny pączek? Powinien być bardzo mięciutki z marmoladą w środku, dużo lukru, ze skórką pomarańczy na górze. - mówi Patrycja Wasielewska, jedna z uczennic Chemika.
Komentarze (0)