5 grudnia 2019r. z inicjatywy Rady Młodzieży działającej we włocławskim Hufcu Pracy zorganizowano wydarzenie pod nazwą: ”Młodzi kucharze w akcji”.
Uczestnicy, kształcący się w zawodzie kucharz i odbywający praktyczną naukę zawodu w P.P.H. „BARTUS”, w ciągu 120 minut przygotowali około 80 litów żurku. Adepci sztuki kulinarnej bardzo poważnie podeszli do zadania. Byli zdeterminowani ponieważ przygotowana zupa została później skonsumowana przez większość uczestników Hufca w szkole, w której pobierają kształcenie teoretyczne oraz rozdysponowana wśród potrzebującej społeczności lokalnej. Wiktoria Słomińska ucząca się w I klasie Szkoły Branżowej Pierwszego Stopnia wykazała się największym zaangażowaniem na kuchni i umiejętnościami kulinarnymi, dlatego uzyskała tytuł MasterChef OHP.
Była to inicjatywa zrodzona z potrzeby serca, troski o drugiego człowieka. Przez powyższe działanie i podzielenie się ciepłym posiłkiem z lokalnymi mieszkańcami Rada Młodzieży chciała zwrócić uwagę na problemy i potrzeby osób najsłabszych, zarazem najczęściej dyskryminowanych ludzi, których nikt nie dostrzega lub omija.
(Tekst, foto: Paulina Krupińska – st. wychowawca 2-5 HP)
Komentarze (0)