W dniu 17.05.2018r w Zespole Szkół nr3 we Włocławku odbył się konkurs zawodowy Pn. "Wiedza i umiejętności", w ramach projektu edukacyjnego realizowanego w partnerstwie Fundacji Caietanus z Zespołem Szkól nr3 a finansowanego z Fundacji "ANWIL dla Włocławka" pt. "Słodko - gorzki smak matematyki".
Wśród gości obecni byli: Małgorzata Kosińska Prezesa Fundacji „ANWIL dla Włocławka”, przedstawiciele pracodawców RUN Chłodnia i KeSeM we Włocławku, streetworkerzy Aurelia i Justyna. Ponadto reprezentacje uczniów z gimnazjów: z SP 14, 20, 5- Szkoły Integracyjnej, Gimnazjum Cyprianka, Nasiegniewo, drużyny streetworkerów oraz z Zespołu Szkół Nr3 we Włocławku wraz z opiekunami.
Celem projektu pn. „ Słodko – gorzki smak matematyki”jest podniesienie wiedzy i umiejętności kulinarnych i matematycznych. Projekt jest kontynuacją projektu "Kuchenne doświadczenia", w czasie którego uczniowie obserwowali zjawiska fizyczne, chemiczne i inne występujące w kuchni. Uczniowie w czasie realizacji zadań poszerzali swoją wiedzę, zmieniają podejście do często nie lubianych przedmiotów ścisłych, a poprzez uczestnictwo w warsztatach, pokazach kulinarnych rozwijają swoje zainteresowania i pasje.
W trakcie konkursu "Wiedza i umiejętności” uczniowie mogli sprawdzić swoją wiedzę i umiejętności matematyczne występujące w codziennym życiu i związane z różnymi zagadnieniami zawodowymi.
Zadanie uczestników było rozwiązanie testu oraz wykonanie zadania praktycznego, nawiązującego do różnych zawodów ale też sprawdzających umiejętności zawodowe oraz wiedzę matematyczną.
Uczestnicy z wielkim zaangażowaniem brali udział w poszczególnych konkurencjach. Rywalizacja była zacięta. Największe zainteresowanie wzbudziło ostatnie zadanie, gdzie uczestnicy po udzielonych wskazówkach Pana Karola z RUN Chłodni, mieli za zadanie założyć strój roboczy pracownika wchodzącego na produkcję, a następnie zawinąć zraza z nadzieniem. Wszyscy uczestnicy świetnie się bawili a na koniec zostali nagrodzeni atrakcyjnymi nagrodami. Po wręczeniu nagród, wszyscy zostali zaproszeni na słodki poczęstunek.
Komentarze (0)