
24 września na placu znajdującym się obok Muzeum Etnograficznego we Włocławku przy ul. Bulwary 6 odbył się IV Włocławski targ z darami lata pt. ''Na jesieni świat się mieni''.
Celem imprezy jest promocja produktów tradycyjnych wyrabianych na małą skalę z lokalnych surowców. Większość z nich, w oparciu o przepisy regionalnej kuchni ludowej, przygotują Koła Gospodyń Wiejskich i laureaci różnych konkursów kulinarnych.
Odwiedzający targ mieli okazję spróbować i zakupić m.in. wędliny wykonane tradycyjnymi metodami, wyroby z gęsi, sery, przetwory owocowe i warzywne, soki, miody, kawy, herbaty, oleje, octy, ciasta, chleby. W ofercie wystawców znalazły się również gotowe potrawy, m.in. pierogi z różnymi nadzieniami, zupy, bigosy, kluski ziemniaczane i wiele innych.
Podczas targów zaprezentowane zostały walory warzyw. W tym roku był to burak, który w polskiej kuchni używany jest już od kilku wieków. Jego dobroczynne właściwości zostały zauważone przez naszych przodków. Poniżej prezentujemy fotorelację.
Komentarze (0)